Archiv

Nový trend v nákupech na internetu: Lidé dávají přednost osobnímu předání zboží

Lidí, kteří se snaží někoho okrást na internetu, zdá se, přibývá. A postupují většinou velmi podobně. „Prodávala jsem mobil na marketplace a na bazoši, kde mě kontaktovala spousta lidí s tím, že mi pošlou on-line platbu a poslali stránku, kde mám vyplnit svoje bankovní údaje. Díky tomu mi účet okamžitě napadli,“ popsala jedna z podvedených. 

Po negativních zkušenostech se proto stále více lidí vrací k formě osobního předání. „V internetových nákupech zaznamenáváme trend, že kupující i prodávající chtějí své zboží předat z ruky do ruky, za zboží chtějí zaplatit v hotovosti. Setkáváme se s tím třeba na Marketplace nebo Sbazaru a dalších podobných portálech,“ řekla Alena Máčová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů.

[chooze:article;value:546200]

​Lidé preferují osobní předání věcí. „Při osobním předání si můžete zkontrolovat, co vám prodávající nabízí, takže pro mě je to rozhodně větší jistota,“ konstatovali v anketě televize Nova lidé. „Vždycky jedině asi osobní formou, tady v Praze s tím není problém,“ souhlasili další.

Některé platformy nakupujícím a prodávajícím nabízí v nápovědě přesné kroky, jak postupovat, aby maximálně zabezpečili svůj nákup nebo svůj prodej v online prostředí.

„Máme to formou lišty na hlavní stránce Sbazaru. To znamená, že pokud budete chtít vložit nějakou svou novou nabídku, tak na vás vyskočí dialogové okno. To říká, abyste si dávali pozor na aktuální podvody, abyste preferovali předání osobní místo například kurýrních služeb a platbu v hotovosti,“ popsala mluvčí Sbazaru Aneta Kapuciánová.

Ani osobní předání ovšem nemusí být bez rizika, může totiž dojít ke krádeži. Je proto dobré setkat se na veřejném místě, nejlépe ve více lidech a vyžádat si potvrzení o zaplacení.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments