Archiv

Obchody na Slovensku oznámily před Velikonoci velký krok. Češi mají smůlu

„Ode dneška minimálně do Velikonoc jsme se rozhodli zrušit daň z přidané hodnoty u stovky základních potravin. Jde tedy o potraviny, které měly nastavenou 10% DPH, takže ta sleva se rovná deseti procentům,“ sdělil v úterý mluvčí společnosti Lidl Slovensko Tomáš Bezák. 

V Česku tento obchodní řetězec potraviny ale zlevňovat v dohledné době nebude. „V rámci boje s inflací jsme v roce 2023 oproti roku 2022 snížili standardní ceny u více než 400 výrobků. V porovnání s loňským rokem pak máme v nabídce zhruba 100 výrobků, u kterých se cena snížila minimálně o 20 %,“ sdělila TN.cz mluvčí Lidl ČR Eliška Froschová Stehlíková.

Podle jejich slov společnost snižuje ceny téměř denně prostřednictvím privátních značek a chystá jen příležitostní slevy. „Myslíme samozřejmě i na nadcházející sváteční čas a například 30 kusů vajec velikosti M letos v akční nabídce máme za 74,90 koruny. Pro srovnání jsme stejný typ balení v loňském roce nabízeli za 129 korun,“ dodala mluvčí.

[chooze:article;value:546015]

​​Měnit plošně ceny nechystá ani Tesco a zákazníky směřuje spíše k akčním nabídkám nebo věrnostním programům. „Nabídku opravdu výrazných slev dáváme našim věrným zákazníkům prostřednictvím Clubcard cen,“ poznamenala mluvčí Tesco Stores ČR Iva Pavlousková s tím, že slevy nabídnou v nejbližších dnech třeba na některé velikonoční cukrovinky. Na Slovensku se přitom stejný řetězec rozhodl snížit ceny některých základních potravin. 

O větším zlevňování neuvažuje ani Albert. Tiskové oddělení tohoto řetězce poukázalo na klesající inflaci a pád cen potravin. „Budoucí vývoj cen komentovat nemůžeme, ale na Velikonoce chystáme pro zákazníky velice zajímavou nabídku zdravých a čerstvých produktů, stejně jako tradičních cukrovinek a dalšího velikonočního sortimentu,“ upřesnil řetězec.    

[chooze:article;value:543309]

​Podobně je to i v obchodní síti Billa, která má výhodné nabídky hlavně pro „věrné zákazníky“. „V akci budou mít před Velikonoci možnost uplatnit slevu 20 % na vybrané produkty dle vlastní volby,“ uvedla mluvčí společnosti Billa Dana Bratánková.

„Na Velikonoce chystáme spoustu produktů v týdenních akčních nabídkách,“ řekla mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl. „Od 1. ledna jsme ceny upravili u veškerého stálého sortimentu, který byl dotčen snížením DPH. U většiny produktů, na něž se naopak od nového roku začala vztahovat vyšší sazba DPH, jsme se rozhodli cenu pro zákazníky udržet na původní úrovni,“ dodala.  

Polské ministerstvo financí tento týden oznámilo, že nulová sazba DPH na některé potraviny potrvá už jen do 31. března, poté nebude prodloužena. Nákupy u našich severních sousedů už se po tomto datu tolik nevyplatí.

Češka v Koreji narazila na nevšední potraviny. Mají chutnat jako naše pivo (3/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments