Archiv

Obec zpětně vydala vyhlášku, aby mohla kasírovat z pozemků. Úřad to zjistil až po letech

Obec Jenštejn s asi 1 500 obyvateli se nachází v okrese Praha-východ. V květnu 2017 zkolaudovala novou kanalizaci a vodovod v místní části Dehtáry. O měsíc později začala platit novela zákona o místních poplatcích, která umožňuje obcím vydávat vyhlášky o výši místního poplatku v roce, kdy byla stavba zkolaudovaná.

Zastupitelé Jenštejna se rozhodli, že vydají novou vyhlášku, která by přihrála nějakou tu korunu do obecního rozpočtu. Jednalo se o vyhlášku o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku tím, že bude připojený na vodovod. Ta začala platit v listopadu 2017.

Jenže to se nelíbilo ministerstvu vnitra. To totiž řeší případné stížnosti na možnou nezákonnost obecních vyhlášek. Úřad na problém upozornil až stěžovatel v únoru 2023. Obec totiž vyhlášku ministerstvu neposlala k dozoru a ani ji nezveřejnila ve Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů.

Jenštejn na mapě:

Zastupitelé tedy vyhlášku v roce 2023 novelizovali, ale ani to podle úředníků z ministerstva nestačilo. Obec další úpravy už neudělala.

​Ministerstvo vnitra navrhlo zrušení vyhlášky s tím, že obec zneužila zákonem svěřenou pravomoc a působnost. „Hlavní argument ministerstva je, že napadená vyhláška je nepřípustně retroaktivní. Podle mínění ministerstva totiž poplatková povinnost vzniká okamžikem kolaudace stavby. Nebyl-li místní poplatek za zhodnocení stavebního pozemku zaveden již v době zhodnocení pozemku, nemůže podle ministerstva vzniknout na základě následně vydané obecně závazné vyhlášky,“ vysvětlila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

[chooze:article;value:539923]

Ústavní soud totiž následně dostal celý případ na stůl. A plénum soudu se soudcem zpravodajem Janem Wintrem dalo za pravdu ministerstvu vnitra. Obec podle něj postupovala retroaktivně a také „zneužila poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu a kanalizace k tomu, aby místo něj ve skutečnosti zavedla poplatek za budoucí připojení na vodovodní či kanalizační přípojku, což zákon zakazuje“.

„Obce tedy do budoucna mohou na základě § 10c zákona o místních poplatcích ve znění po 1. 7. 2017 vydat obecně závaznou vyhlášku stanovící místní poplatek za zhodnocení stavebního pozemku nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém nabylo právní mocí kolaudační rozhodnutí (souhlas) k stavbě vodovodu nebo kanalizace. Poplatkovou povinnost však obec nemůže stanovit zpětně ke dni zhodnocení pozemku, ale pouze do budoucna,“ uzavřela Abbasi.

Na celý nález Ústavního soudu se můžete podívat zde:

[chooze:document;value:f62b92a4-59ba-43d6-afd9-882aeac0904a]

Řešení nájemní krize: Stát chce obcím darovat pozemky na bytové domy (3/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments