Archiv

Ostrý úder na Ukrajině. Několik měst pod palbou, rakety letěly na elektrárny

Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zaútočilo 60 drony a 90 raketami různého typu. „Rusko vede válku proti životům obyčejných lidí,“ poznamenal na facebooku.

Pod palbou byl v pátek ráno mimo jiné Charkov. „V současnosti došlo k asi 15 explozím,“ informoval na telegramu tamní starosta Ihor Terechov. „Nepřítel míří na energetickou infrastrukturu,“ dodal.

Rusové podle ukrajinských starostů zasáhli také města Kryvyj Rih, Vinnycja či Záporoží, uvedla agentura Reuters. Protiletecký poplach vyhlásili na celém území. Všude Rusové zasáhli energetickou infrastrukturu.

„Nepřítel nyní zahajuje největší útok na ukrajinský energetický sektor v poslední době,“ varoval na facebooku ministr energetiky Herman Haluščenko. „Cílem není jen poškodit, ale pokusit se znovu, stejně jako loni, způsobit rozsáhlý výpadek energetické sítě země,“ dodal.

[chooze:article;value:547464]

Na Záporoží, kde je jaderná elektrárna, Rusko udeřilo nejméně 12 raketami. „Předběžně bylo sedm budov zničeno, 35 poškozeno. Na místě jsou zranění,“ napsal na telegramu šéf vojenské správy v Záporožské oblasti Ivan Fedorov.

„V důsledku ostřelování přerušeno jedno z elektrických vedení napájejících Záporožskou jadernou elektrárnu,“ upozornil Haluščenko. 

Raketa dopadla i u vodní elektrárny v Dnipru. „Ruská střela zasáhla trolejbus jedoucí po přehradě. V trolejbusu byli lidé. Obyčejní civilisté cestující do a z práce,“ sdělil na telegramu poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko. 

Masivní ruský útok na Kyjev: V pohotovosti byly i stíhačky NATO v Polsku (21. 3. 2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments