Archiv

Pálavu pokryly kaktusy. Mohou způsobit vážné problémy, varují odborníci

[chooze:gallery;value:35172]

Odborníci ve čtvrtek likvidovali kaktusy v rezervaci Děvín. Aktuálně se v oblasti nachází hned několik ohnisek. „Cílem našeho snažení bylo odstranění ohnisek výskytu opuncie hnědoostné, která v této rezervaci není původní a bohužel má potenciál nekontrolovaně se šířit do svého okolí a pronikat do skalní stepi,“ nastínili na facebooku ochránci z CHKO Pálava.

Rostlina by přitom v oblasti mohla napáchat pořádné škody. „Pokud by se začala skutečně rychle šířit, byla by ohrožena unikátní vegetace, která je na Děvíně jedním z hlavních předmětů ochrany,“ vysvětlili experti.

[chooze:article;value:470926]

„Nejdůležitější při likvidaci je vzít rostlinu skutečně celou, včetně kořenů. A to se nám ve čtvrtek dařilo, protože půda je zatím kyprá po jarních deštích,“ uzavřeli experti. Jak se kaktusy na Děvín dostaly, zatím není zcela jasné. Ochránci ani nevylučují, že je tam mohl někdo vysadit.

Opuncie hnědoostná je druh kaktusu, který se vyskytuje na jihozápadě Spojených států a v severním Mexiku. Vytváří shluky plochých zelených článků, které vypadají jako polštářky. Ty jsou chráněny skupinami trnů.

Kvůli vysokým cenám energií hrozí zánik mnoha kaktusů na Karvinsku. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments