Archiv

Pět zásadních tipů, jak zlepšit finanční gramotnost dětí

[chooze:gallery;value:34825]

1) Začněte co nejdřív

Děti jsou přirozeně zvídavé a ochotné se učit nové věci, začněte je proto seznamovat se základními finančními pojmy již v předškolním věku. Můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých her, jako je počítání mincí nebo hra na nakupování v obchodě.

U starších dětí dobře funguje dát jim rozpočet a nechat je například naplánovat den dovolené, aby získaly přehled, kolik stojí výlet, restaurace, pití ve stánku či zmrzlina.

Také si můžete společně zahrát hry jako Cashflow nebo Monopoly. Hrou se budete všichni učit o financích a investování a navíc strávíte čas společně.

2) Pomozte dětem stanovit finanční cíle

Pomozte svým dětem stanovit si vlastní finanční cíle, jako je třeba úspora na hračku nebo něco jiného, co si přejí. To děti motivuje k plánování a spoření, zároveň jim to ukazuje hodnotu peněz a odloženého uspokojení.

[chooze:article;value:542534]

​3) Zavedení kapesného a vytvoření prvního účtu

Pravidelné kapesné může být vynikajícím nástrojem k výuce správy peněz. Probírejte s dětmi, jak plánují své kapesné utratit nebo ušetřit, zároveň je nechte, aby si se svými penězi hospodařily samy. Nevyžádané rady neposlouchá rád nikdo, ani děti.

Rovněž založení bankovního účtu pro starší děti může být vynikající příležitostí, jak naučit děti základům bankovnictví, a hlavně je seznámit s pravidly bezpečnosti při zacházení s platební kartou či bankovními údaji.

Zapojte děti do procesu: zajděte s nimi do banky, vysvětlete jim, jak účet funguje, jak funguje placení kartou a jaká jsou rizika.

4) Diskutujte s dětmi o financích a investování

Vytvořte dětem prostředí, ve kterém se vás mohou ptát a diskutovat o penězích a investování. Povzbuzujte je, aby se učily ze svých finančních rozhodnutí, ať už dobrých nebo špatných.

Také je důležité vysvětlit dětem, že peníze nejsou jenom prostředek k nákupu věcí, ale také zdroj, který je potřeba správně spravovat. Jenom nevyčítejte, že si děti ničeho neváží a vše utratí. Tím jim nedáváte moc dobrý základ vztahu k penězům.

5) Příklady táhnou

Všichni víme, že děti se učí napodobováním a drtivá většina lidí si do dospělosti přebírá modely, které zažili v dětství. Pokud proto rodiče aktivně investují, věnují se správě peněz a pravidelně se s dětmi baví o financích a investování, dělají pro finanční gramotnost svých dětí tu nejlepší službu. Jenom si dávejte pozor, jaký vzor dětem dáváte, zda pozitivní, nebo negativní.

[chooze:article;value:544803]

Co když máte sami v investování rezervy?

Řada lidí má ve financích a investování sama rezervy, proto vám možná připadá složité, že byste to měli být vy, kdo bude vašim dětem pomáhat s finanční gramotností. Dobrá zpráva je, že nikdy není pozdě začít. Naopak to můžete s dětmi vzít jako společný rodinný projekt.

Veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR (BPWCR) podporuje ženy, aby začaly investovat. Máma, která umí spravovat finance a umí se s dětmi bavit o financích a investování, je pro děti skvělý vzor. Proto jeden z cílů neziskové organizace BPWCR je podpořit ženy, aby samy začaly investovat a učit se finanční gramotnosti.

A navíc v rámci projektu Equal Pay Day, jež bude zakončen dvoudenní konferencí, najdete na programu vzdělávací investiční zónu s názvem FINdependence zone by Raiffeisenbank, kterou můžete navštívit v pátek 12. dubna 2024 od 10:00 do 17:00 hodin v Clarion Congress Hotel Prague.

[chooze:article;value:544902]

A na co vás vlastně lákáme?

Na jaké inspirativní ženy, muže a témata se můžete těšit? Ve FINdependence zone by Raiffeisenbank budou hovořit zkušené investorky i ženy, které se ve světě financí a investování teprve snaží zorientovat.

Program této zóny zahájí panelová diskuze na téma Investování: co nás čeká v roce 2024? a hostky panelu budou: Lucie Osvaldová (Board Member Raiffeisen Investiční společnost), Andrea Ferancová Bartoňová (zakládající partnerka ESPIRA Investments), Tereza Zavadilová (šéfredaktorka Newstream.cz), diskuzi moderuje Marika Čupa (fin4elle).

Pokud byste se rozhodli investovat do současné fotografie, poradit se budete moci s uměleckou ředitelkou galerie Fotograf Contemporary Markétou Kinterovou, které se v rozhovoru bude ptát Anna Benedikt (producentka podcastů).

Asi jste si již všimli, jak světem hýbe DIP. Co to je? Přiblížíme vám v panelové diskuzi na téma: Novinka v investování: dlouhodobý investiční produkt, který přivítá Jana Brodani (výkonná ředitelka AKAT – Asociace pro kapitálový trh České republiky) a Šárka Pelikánová (majitelka účetní a daňové kanceláře Connect Economic Group). Diskuzi moderuje Jitka Kadlčíková (business lawyer| flexible legal services and outsourcing)

Podnikatelku a investorku Margaretu Křížovou možná znáte a možná máte doma i její knihu. Osobně se s ní můžete potkat v posledním rozhovoru programu na téma V čem rozjet podnikání v roce 2024 a nebát se. Margarety se bude ptát Marika Čupa (fin4elle) a můžete očekávat zaručenou dávku tipů, které vysype z rukávů.

Že se nám podařilo vás nalákat? Pak nesmíte chybět na nejzajímavější události roku, kde je TV Nova hlavním mediálním partnerem již 12 let. Vstupenky a více informací najdete na zde. A nejlepší na tom všem je, že si i k tomuto nabitému programu stále můžete vyzkoušet mentoring.

Equal Pay Day opět upozornil na nerovnost platů žen a mužů. TV Nova byla hlavním partnerem:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments