Archiv

Petr Pavel má za sebou první rok. Čeká ho zatěžkávací zkouška, varuje odborník

Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci prezidenta České republiky, kterým se stal po inauguraci 9. března 2023. Oslovení odborníci se shodují, že prezidentovi se dařilo hlavně v zahraniční politice. „Je branný jako seriózní politik a navíc mu mnohde otevírá dveře, že má vojenské zkušenosti. V zahraničněpolitické roli je pro českou politiku velmi užitečný a dohání resty, které tu zbyly z období po Miloši Zemanovi. Je také dobře, že si uměl rozdělit práci s premiérem Petrem Fialou, co se týče kontaktů s NATO a EU,“ popsal politolog Lukáš Jelínek pro TN.cz.

Horší je to ale podle expertů v domácí politice. Například podle politoložky Vladimíry Dvořákové Pavlovi chybí jistá forma přirozené autority. „V zahraniční politice si myslím autoritu získal. Rozhodně je vnímán jako profesionál a má poměrně realistický pohled například na vývoj rusko-ukrajinské války. Myslím si ale, že by měl získávat nějakou autoritu na vnitřní politiku,“ uvedla Dvořáková. 

Souhlasí s ní i Jelínek. „V domácí politice je dobrý v tom, co prezident dělat musí, tedy jmenovat profesory či generály, navrhovat ústavní soudce. Trochu horší je to s tím jmenováním soudců a v záležitostech, kde je od prezidenta vyžadována nějaká akce. Tam kde on sám sliboval, že bude moderátorem mezi vládou a opozicí. To jsou věci, které se snadno říkají a hůř dělají. Zdá se, že ani on sám sebe nepovažuje za silného vnitropolitického hráče, kterého by ostatní brali vážně,“ vysvětlil. 

Zatěžkávací zkouškou pro něj bude podle Jelínka bude, zda se mu podaří odmoderovat debatu mezi vládou a opozicí k penzijní reformě. „Pokud se tam osvědčí jako člověk, který zmírňuje stanoviska obou stran, tak to bude znamenat, že skutečně dozrál do prezidentské funkce v domácí politice,“ dodal politolog.

Političtí kolegové mají výtky

Premiér Petr Fiala (ODS) si spolupráci s hlavou státu pochvaluje. „Spolupráce s panem prezidentem Pavlem funguje opravdu dobře a na pravidelné bázi. Dlouhá léta jsem vyzýval ke koordinaci zahraniční politiky, a ta se nám nyní společně daří. Díky tomu můžeme dobře prosazovat zájmy našich občanů v zahraničí,“ uvedl premiér pro TN.cz. „Oceňuji také, že pan prezident vnímá, stejně jako moje vláda, potřebu ozdravení veřejných financí a provádění zásadních reforem, na které neměly poslední vlády odvahu,“ dodal.

[chooze:article;value:543484]

​Převážně kladně hodnotí prezidenta i předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jsem skutečně vděčná, že konečně máme opět hlavu státu, která zastává jasně prozápadní postoje a navíc velmi důstojně reprezentuje naši zemi v zahraničí. Oceňuji také, že svými pravidelnými výjezdy do regionů – a zejména tam, kde se mu ve volbách tolik nedařilo – usiluje o spojování společnosti. V neposlední řadě jsou mi blízké i jeho principiální názory např. na Istanbulskou úmluvu či manželství pro všechny,“ popsala. 

Našla na prezidentovi ale i určité chyby. „Personální přešlapy či váhání s podpisem důchodem novely považuji za projev toho, že chybovat je lidské a čas od času se to nevyhne ani prezidentovi. Věřím, že naše slibně započatá spolupráce a vzájemná koordinace např. v zahraničněpolitických záležitostech bude pokračovat i ve zbylých letech jeho prezidentství,“ dodala Pekarová Adamová.

Opozice je kritičtější

Sněmovní opozice je k Petru Pavlovi o dost kritičtější. Nicméně i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého Pavel porazil v druhém kole prezidentských voleb, dokázal současného prezidenta pochválit. Konkrétně za jeho cesty za lidmi a aktivitu. „Je dobře že prezident jezdí za lidmi a že je aktivní. Na druhou stranu sliboval, že bude prezidentem všech, ale když to mohl dokázat a zabránit vládě, aby obrala seniory o peníze, tak se zachoval alibisticky. Tím, že zákon podepsal a zároveň tvrdil, že je ho ochoten napadnout u Ústavního soudu, tak potvrdil, že je prezidentem pětikoalice,“ popsal Babiš pro TN.cz. 

Předseda hnutí ANO by po Pavlovi také chtěl větší angažovanost ohledně diplomatického ukončení války na Ukrajině. „Vytkl bych mu také, že stejnou energii jako při shánění zbraní, nevynakládá na hledání diplomatické cesty, jak tu válku ukončit,“ dodal bývalý premiér. 

[chooze:article;value:545295]

​Podle předsedy SPD Tomia Okamury Pavel během prvního roku ve funkci prokázal, že je „disciplinovaným vykonavatelem politiky vládní pětikoalice„. „Ve všech zásadních otázkách vládě vyhověl a svým podpisem aktivně podpořil tři nejhorší a nejasociálnější zákony loňského roku, tedy brutální snížení červnové mimořádně valorizace důchodů, trvalé snížení řádných valorizací důchodů a zhoršení podmínek předčasných starobního důchodů a tzv. vládní konsolidační balíček, který všem českým občanům a firmám zvyšuje všechny daně a povinné odvody,“ uvedl Okamura pro TN.cz. 

Vadí mu i zahraniční politika Petra Pavla. „V zahraniční politice prezident Pavel nevystupuje jako prezident suverénního státu, protože opakovaně vyzývá k nahrazení české koruny eurem a ke zrušení práva veta členských států v orgánech EU. A až nedůstojné je jeho vystupování v roli obchodního agenta, který shání v zahraničí peníze na munici pro Ukrajinu,“ popsal předseda SPD. 

Petr Pavel letos přednesl svůj první novoroční projev. Podívejte se, o čem mluvil (1/24):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments