Archiv

Pivo v hospodách prudce zdražuje. Doplácí na to hlavně na vesnicích

Výsledky nedávného průzkumu jednoho z největších českých pivovarů ukázaly, že 62 % restaurací a hospod zvýšilo ceny piva o průměrně 2,80 koruny na půllitr. Data vyvolala diskuzi, jestli to hospodští s cenami nepřehání. „Protože i když každý Čech rozumí fotbalu a hospodě, tak zrovna rozumí i ceně, ale nerozumí podnikání v gastronomii, které má jasná pravidla,“ vysvětlil Kastner. Podle něj je pro hospodské nezbytné pokrýt náklady a mít i zisk, který umožní další investice do podniku.

Hospodští se nyní podle něj nacházejí pod značným tlakem. „Obecně pijí lidé míň, chodí míň a utrácí míň, ale jsou případy, kdy větší, lepší, prémiovější hospody, které se starají, jsou na tom paradoxně i lépe,“ poznamenal Kastner.

Vesnické hospody čelí velkým výzvám. Majitelé musí hledat efektivní způsoby, jak snížit náklady a přitáhnout zákazníky, aby se vyhnuli zavírání podniků. Kastner navrhuje vytváření nákupních aliancí a zavádění novinek, jako jsou místní řemeslná piva, která mohou zákazníky přilákat a udržet.

[chooze:article;value:535753]

Přestože někteří zákazníci mohou být znechuceni vyššími cenami, Kastner nepovažuje kroky hospodských, tedy například půllitr piva za 85 korun, za neetické. Snaží se podle něj ekonomicky přežít. „Nikdy bych nepodezříval podnikatele z toho, že na tom chce nějak benefitovat,“ řekl Kastner. Hospodští jsou podle něj často nuceni vyvažovat své náklady s potřebou udržet si zákazníky.

Vzhledem k aktuálním ekonomickým tlakům a zvýšení DPH je pravděpodobné, že ceny piva budou nadále růst. „My musíme dorovnat tu ekonomickou rovnici, což je Hlava 22, protože tím pádem bude padat víc hospod a lidé budou pít míň,“ sdělil Kastner. Neobává se ale toho, že bychom standardně za půllitr piva zaplatili 100 korun.

Pivo je součástí české kultury a DNA, míní Kastner. „Přijde nám to všem škoda, ale když se opět vztáhneme k číslům, tak realita se odehrává podle čísel, a ne podle emocí,“ podotkl ke zdražování a zavírání hospod.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments