Archiv

Pod Evropou se formuje kritická zóna. Atlantský oceán se může smrsknout

Experti upozornili na to, že Atlantský oceán by se možná mohl začít zmenšovat. Vyplývá to z nejnovější vědecké studie, která byla publikována v odborném časopise Geology.  Ta se zaměřovala na pohyb litosférických desek pod Gibraltarem.

Oceány nejsou nevyhnutelnou součástí Země. Pohyb litosférických desek totiž způsobuje neustálé otevírání nových a zavírání existujících oceánských oblastí. Jedná se o takzvaný Wilsonův cyklus.

Subdukční zóny, ve kterých se jedna deska posouvá pod druhou, by tak mohly prý tlačit na pevninu a tím jednotlivé oceány otevírat nebo zavírat. Odborníci zjistili, že subdukční zóna pod Gibraltarem, kterou považovali za neaktivní, až tak neaktivní není.

[chooze:article;value:545338]

Zóna podle nich může začít migrovat směrem k Atlantskému oceánu. Druhý největší oceán na světě by se tak mohl začít zmenšovat. Zóna navíc může zvyšovat riziko zemětřesení a vulkanické činnosti, píše web The Week.

„Malá subdukční zóna, která je nyní pod Gibraltarským průlivem, je sice nečinná, ale během dalších 20 milionů let začne tlačit na Atlantik,“ vysvětlil João Duarte z lisabonské univerzity, který je jeden ze spoluautorů výzkumu. 

Atlantský oceán se podle webu Insider ročně zvětšuje zhruba o necelé čtyři centimetry. Podle Wilsonova cyklu je ale jen otázkou času, než se začne naopak zmenšovat. Podle autorů studie by tak mohl zcela zmizet přibližně za 200 milionů let.  

Chmurný výhled počasí rmoutí jih Evropy. Lidé ani nevychází z domu, popsal Španěl:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments