Archiv

Poslední šance na levnější elektřinu. Za rohem je citelné zdražení, varuje expert

Sázka na extrémně dlouhou fixaci cen elektrické energie nemusí být správná. „Celkové podmínky v ekonomice se totiž mohou změnit i směrem, který není zcela odhadnutelný. Vhodná může být nějaká standardní délka fixace třeba na dva roky,“ říká pro TN.cz analytik Jiří Cihlář se společnosti Next Finance.  

Loni na podzim vypukla panika poté, co jsme se od ERÚ dozvěděli, že zdraží regulovaná část našich účtů za elektrickou energii. Byla podle vás tato panika oprávněná? Vyvíjí se situace tak špatně, jak tehdy někteří kritici tvrdili?

Určitě nedošlo k nějaké extrémní panice, domácnosti se také naučily s energiemi šetřit, snížily spotřebu a řekněme, že ta situace je stabilizovaná. Důležitý je rovněž pozitivní výhled, protože lidé vědí, že ta složka patřící silové elektřině půjde dolů a to sníží i ty celkové částky, které uvidíme na našich účtech.

[chooze:article;value:544736]

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí elektřinu nakupovat výhodněji i v budoucnu?

Problémem zůstává, že není možné se ochránit proti nárůstům plateb za tu regulovanou složku. Ta platí na daném distribučním území pro všechny. A co se týká té silové složky, tak u ní pokaždé záleží na tom, jakou zrovna mají domácnosti smlouvu s dodavateli.

Jaký momentálně na trhu s energiemi očekáváte vývoj?

Ceny silové složky budou podle nás u elektrické energie dál klesat u fixovaných i nefixovaných produktů. V nejbližších měsících bychom ale lidem radili vyčkávat, nízké burzovní ceny se budou do ceníků pro spotřebitele propisovat postupně. Dodavatelé nemohou přeceňovat hned, protože elektřinu nakupují postupně a to zpoždění je většinou několik měsíců dlouhé. Ideální doba na fixaci bude v druhé polovině tohoto roku před začátkem podzimu.

Pro jak dlouhé období lidem zafixování cen doporučujete?

Sázka na nějakou extrémně dlouhou fixaci nemusí být úplně správná. Celkové podmínky v ekonomice se totiž mohou změnit i směrem, který není zcela odhadnutelný. Vhodná může být nějaká standardní délka fixace třeba na dva roky.

[chooze:article;value:543145]

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nehrozí, že by v příštím roce elektřina zdražovala. Kde podle vás můžeme brát tuto jistotu?

Co se týká té silové složky cen elektrické energie, tak v našem odhadu pro letošní rok počítáme s mírným poklesem. Předpověď na příští rok ještě hotovou nemáme.

Co si myslíte o tom, jak se česká vláda s celou energetickou krizí vyrovnala? Jaký názor máte na kroky, které podnikala, a jak se k těmto věcem staví nyní?

Musíme rozlišit mezi dlouhodobým a krátkodobým řešením. Ve chvíli, kdy ceny elektřiny a plynu vyletěly do nebe, už byla jakákoli rada drahá. Vláda přišla s balíčkem opatření a tu situaci nějakým způsobem zvládla. A nestalo se, že by u nás například kvůli drahým energiím ve velkém krachovaly podniky. A kvůli cenám elektřiny nevyhlašovaly bankroty ani domácnosti. Co se týká nějakého dlouhodobého řešení, tak to není téma pro tuto vládu. Jedná se o vývoj za poslední desítky let.

[chooze:article;value:543071]

A jak jsme na tom v tom dlouhodobém časovém horizontu?

Směřování celé evropské energetiky nejde správným směrem. Na jedné straně roste závislost na obnovitelných zdrojích energií. Na druhé straně jejich výpadky měly kompenzovat paroplynové elektrárny na plyn, který evropské země měly nakupovat výhodně z Ruska. To se však ukázalo jako špatné řešení. I když se dodávky z Ruska nahradit podařilo zdroji z jiných částí světa, nemyslíme si, že se situace vyvíjí dobře. Například koncept emisních povolenek je moc přísný. V příštích desítkách let bude znamenat dlouhodobé zdražování elektřiny. To bude bolestné pro domácnosti i podniky. Evropské firmy se stanou nekonkurenceschopné ve srovnání s těmi čínskými či americkými. Na starém kontinentě bychom tedy měli co nejvíc změkčit Green Deal, aby ani do budoucna elektřina nemusela výrazně zdražovat.  

Jaký názor máte na chystanou výstavbu nových jaderných bloků v Česku a jak mohou ceny elektrické energie ovlivnit v nějakém dlouhodobějším časovém horizontu?

Jakákoli jaderná elektrárna je skvělá až ve chvíli, kdy už stojí a vyrábí. Výstava trvá desítky let a celkovou cenu je dopředu jen velmi těžké vykalkulovat. My proto radíme využívat co nejdéle hlavně už existující jaderné bloky, které jsou v provozu. A co nejvíce se snažit prodloužit jejich životnost. A v budoucnu to, čemu říkáme energetický mix, může vypadat zcela jinak. V evropském měřítku považuji za velký problém, že Němci odstavili funkční jaderné elektrárny, které by tu sloužily další desítky let. U našich západních sousedů naopak dál běží tepelné elektrárny spotřebovávající emisní povolenky. To tlačí ceny elektřiny z dlouhodobého pohledu nahoru a ceny povolenek v letech 2025 a 2026 ještě vzrostou.

 Elektřina bude dražší i kvůli Green Dealu, tvrdí analytici (11/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments