Archiv

Přes USA se hnala tornáda. Skryl jsem se pod spacák, pak začalo peklo, řekl muž

Brala s sebou vše, co se jim postavilo do cesty, a za sebou během méně než čtvrthodiny nechala hromady trosek. Devět amerických měst ve státech Indiana a Ohio zasáhla tornáda.

„Slyšeli jsme houkat sirény a pak můj manžel řekl: ‚Pojďme do prádelny.‘ Takže já, můj manžel, moje 12letá dcera, pes a kočka jsme se dostali do prádelny a slyšeli jsme všechno, můj manžel se podíval ven a říká: ‚Právě jsem viděl, jak garáž odletěla pryč,'“ popsala obyvatelka Lakeview v Ohiu Sandy Smithová.

Úřady vydaly varování před bouřemi, které už ve čtvrtek ničily domy v sousedních státech. Tornáda ale přišla znenadání a lidé často neměli čas se schovat do bezpečí. Když vzdušný vír spatřili, vypadal prý jako hejno černých ptáků.

[chooze:article;value:546541]

​“Popadl jsem psa a musel jsem se ve zlomku vteřiny rozhodnout, kam se v domě schovám. Nemám sklep. Usoudil jsem, že bouřka přichází ze západu, tak jsem šel na východní konec domu s naší malou čivavou. Dal jsem na psa nějaké polštáře, sebral z gauče spacák a dal ho přes nás a pak se rozpoutalo peklo,“ přiblížil Ron Watt, který také žije v ohijském Lakeview.

Tornáda zaznamenali ve státech Missouri a Illinois. Zatímco obyvatelé odklízejí škody, záchranáři stále prohledávají těžko dostupná místa.

„Hledali jsme, jak nejlépe jsme mohli, ale bylo mnoho oblastí, kam jsme se nemohli dostat. Navíc je tam vzadu mnoho míst, která jsou zhroucená, a musíme se vrátit s těžkou technikou, abychom se ujistili, že tam není někdo zraněný nebo mrtvý,“ řekl šerif okresu Logan Randy Dodds.

Tornáda nejsou ve Spojených státech výjimečná, obvykle ale přicházejí až v květnu. Ke svému vzniku potřebují teplý přízemní vítr. Jenže kvůli oteplování se i v USA budou muset připravit, že sezóna tornád bude přicházet dřív.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments