Archiv

Příspěvek na péči má vzrůst. Jurečkův návrh ale nepočítá se všemi

Poslanci v pátek ve druhém čtení projednali novelu zákona o sociálních službách. Navrhuje ji skupina poslanců vedená ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Změna počítá se zvýšením příspěvku na péči, ale pouze pro druhý, třetí a čtvrtý stupeň závislosti.

S tím ale nesouhlasí opoziční poslanci. „Rozumím tomu, že to je pravděpodobně z rozpočtových důvodů, ale je to dle mého názoru opravdu zásadně nespravedlivé,“ řekl k tomu, že příspěvek pro první stupeň závislosti má zůstat stejný, poslanec Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:545140]

Za druhé opoziční hnutí nezvýšení kritizovala Lucie Šafránková (SPD). „Jde o zvýšení naprosto nedostatečné a nespravedlivé vůči osobám v prvním stupni závislosti. Fialova vláda jim nechce přidat ani jednu jedinou korunu,“ uvedla Šafránková.

Příspěvek by měl stoupnout z 4 400 na 4 900 korun pro druhý stupeň, z 12 800 na 14 800 korun pro třetí a z 19 800 na 23 000 korun u čtvrtého. Pro děti do 18 let jsou navrhované sazby 7 400 korun místo 6 600 ve druhém stupni, 16 100 místo 13 900 ve třetím a 23 000 ve čtvrtém. V případě čtvrtého stupně a domácí péče je navrhnutý příspěvek pro děti i dospělé 27 000 korun.

Zástupci opozičních hnutí přišli s pozměňovacími návrhy, které zvyšují příspěvek i pro první stupeň. Hnutí ANO navrhuje jeho růst na 2000, nebo kompromisně 1 380 korun u dospělých a 3 630 u dětí. Návrh Šafránkové je ještě radikálnější než ten poslanců hnutí ANO a příspěvek by zvyšovala více.

[chooze:article;value:544226]

Předmětem obav jsou i úpravy ohledně nadregionálních sociálních zařízení. Poslanci hnutí ANO vyjádřili strach z narušení poskytování péče. Patrik Nacher (ANO) například mluvil o službách pro neslyšící. „Neslyšící, pokud se nic nezmění, mohou díky tomuhle návrhu přijít o tlumočníky a přepisovatele,“ vyjádřil se Nacher. Jurečka ale uklidňoval, že k ničemu takovému docházet nebude.

Novela zákona má podpořit péči v domácím prostředí. Zavádí třeba poradenství pro pečující.Domácí péče je zásadní. Většina lidi je v neformální péči doma. V budoucnu budeme i s ohledem na demografii domácí neformální péči velmi potřebovat,“ odůvodnil změny pro TN.cz Jurečka.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments