Archiv

Protiepidemická opatření ve školách: Při výskytu černého kašle část dětí nesmí do třídy

Rostoucí počet nakažených černým kašlem se může dotknout i dětí, které se jím nenakazí. Jak připomněla Hygienická stanice hlavního města Prahy, pokud se nemoc objeví ve škole, pro neočkované děti to znamená vyloučení z vyučování. Postup přitom vychází především z vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti pro vybraná infekční onemocnění a zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Jedním z opatření u kontaktů s onemocněním je v kolektivních zařízeních, podle uvedené vyhlášky, že do kolektivního zařízení, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella pertussis (černým kašlem), se nepřijímají neočkované či neúplně očkované děti ode dne vyřazení nemocného dítěte z kolektivu po dobu maximální inkubační doby, která činí 21 dní,“ upozorňuje hygiena.

[chooze:article;value:545846]

Jinak řečeno, pokud se v nějaké třídě vyskytne onemocnění černým kašlem, můžou do školy po tři týdny docházet jen děti s očkováním. Ty neočkované tam nesmí, bez ohledu na zdravotní stav.  

Hygiena v souvislosti s blížící se epidemií vyzývá školy také k dezinfekci povrchů ve škole při úklidu, k častému větrání a omezení společných akcí. Upozorňuje také na to, že vakcíny nemusí očkované chránit stoprocentně. „Na onemocnění černým kašlem je třeba myslet i u očkovaných osob, které trpí dlouhodobějším kašlem, který nereaguje na léčbu,“ zdůrazňují odborníci.

Černý kašel trápí Česko. Minulý týden přibylo 608 nakažených:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments