Archiv

Putinovy pokusy spojit útok v Krasnogorsku s Ukrajinou se daly očekávat, tvrdí Zelenskyj

Zatímco se k útoku v Krasnogorsku, při kterém zahynulo více než 150 lidí, přihlásila teroristická skupina Islámský stát, ruští představitelé se jej snaží spojit s Kyjevem, aniž by pro svá tvrzení poskytli jakékoli důkazy, píše deník Kyiv Independent. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina měli teroristé vazby na Ukrajinu, kam po útoku chtěli zmizet.

„Putin a jeho hrdlořezové se jen snaží svalit vinu na někoho jiného…. Už se to stalo dříve. Docházelo k výbuchům, střelbě a vždycky to svedli na jiné,“ citoval deník ze sobotního projevu Volodymyra Zelenského.

V roce 1999, krátce před Putinovým nástupem do prezidentského úřadu, otřásla Ruskem série výbuchů, z nichž byli obviněni čečenští separatisté, což byla podle deníku záminka pro druhou čečenskou válku. Od té doby se stále spekuluje, že Putin a Federální bezpečnostní služba (FSB) bombové útoky zorganizovali, aby zvýšili jeho popularitu a legitimizovali válku.

[chooze:article;value:547791]

„Oni (Rusko) přišli na Ukrajinu, vypalují naše města a snaží se z toho obvinit Ukrajinu,“ řekl Zelenskyj den poté, co Rusko zahájilo svůj největší útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, při němž zahynulo pět civilistů a desítky dalších byly zraněny.

„Poslali sem, na ukrajinskou půdu, statisíce teroristů, bojují proti nám a je jim jedno, co se děje v jejich zemi.“ Zelenskyj poznamenal, že Putin zpočátku o střelbě mlčel a čekal celý den, než našel způsob, jak ji „spojit s Ukrajinou“. „Všechno to bylo naprosto předvídatelné,“ řekl Zelenskyj.

Prezident doplnil, že „statisíce Rusů, kteří jsou v současné době zabíjeni na ukrajinském území, by jistě stačily na to, aby zastavily jakékoli teroristy“. „Pokud jsou Rusové ochotni tiše umírat v „Krokusech“ a neptat se svých bezpečnostních služeb, pak se Putin bude snažit využít více takových případů k posílení své osobní moci.“

Podle Kremlu bylo po teroristickém útoku zadrženo celkem 11 osob zapojených do střelby, z nichž čtyři byly označeny za „pachatele“. Putin se při oficiálním prohlášení k pátečnímu masakru nezmínil ani o Islámském státu, který se k útoku přihlásil, ani o varování západních zemí před hrozbou teroristického útoku v Moskvě.

Kyjev již dříve odmítl obvinění z účasti na incidentu. Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) označila střelbu za „záměrnou provokaci Putinových zvláštních služeb“. HUR tvrdila, že útok měl ospravedlnit „ještě tvrdší“ údery na Ukrajinu a totální mobilizaci v Rusku.

Analytici mají jasno. Rusko zaútočí na NATO dříve, než se čekalo (3/2024):

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments