Archiv

Řecko zpřísňuje pravidla pro turisty. Omezuje lehátka, pláže hlídá dron

Řecko patří k jedné z nejvíce vyhledávaných dovolenkových destinací. Češi zkrátka milují dlouhé písečné pláže, chuť anýzového ouza i obdivování honosných památek. Statisíce lidí tam proto každoročně vyráží na dovolenou k moři.

Místním se ale tradiční nápor turistů příliš nezamlouvá a navzdory tomu, že zemi rok, co rok roste popularita, rozhodli se zakročit. Podle deníku Greek Reporter plánují zavést hned několik změn, které se výrazně dotknou dovolenkového lelkování na pláži.

Jednou ze změn je totiž to, že země plánuje snížit počet plážových lehátek. „V Řecku byl schválen nový zákon, který zavedl přísnější pravidla pro pláže. Vyžaduje, aby 70 procent prostoru na kterékoli pláži v Řecku zůstalo bez lehátek. A to ve snaze zabránit přeplnění,“ uvádí deník.

[chooze:article;value:546961]

​Lehátka navíc budou muset být umístěna minimálně čtyři metry od moře, a to proto, aby ostatním turistům, kteří se chtějí jít vykoupat, nepřekážela. Z oblastí, které jsou citlivější na životní prostředí, zmizí úplně.

Za porušení pravidel mají platit přísné tresty. Premiér Kyriakos Mitsotakis upozornil, že u pláží mají být nainstalovány elektronické systémy, které budou nahlašovat ty, kteří pravidla poruší. K dodržování pořádku mají prý pomáhat i drony. Podle deníku Greek Herald hrozí průšvihářům nemalé pokuty.

Z plánovaných změn tak mají radost hlavně místní. Lehátka totiž mnohdy zamezovala volnému pohybu po pláži a podniky, bary i restaurace si části pláží pronajímaly pro své hosty. Řekové se tak rozhodli situaci řešit a očividně uspěli.

O dovolenou má zájem rekordní počet Čechů. Kupují hlavně luxusní pobyty:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments