Archiv

Resort odložil opravy Pražského okruhu. Kvůli obavám z dopravního kolapsu

Poslední fáze oprav Barrandovského mostu se naplno rozjela v pondělí. Stavební stroje měly během pár týdnů najet i na nedaleký Pražský okruh, jenže musejí počkat. „My budeme tu naši stavbu odkládat. Máme opravdu zájem na tom, aby nedošlo k žádným komplikacím,“ sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Avizované dopravní peklo spojené s opravami Barrandovského mostu zatím není až tak žhavé. Další omezení na navazujícím okruhu by ale mohlo výrazně přiložit pod kotel. „Reagujeme na tu situaci, která se vyvinula kolem Barrandovského mostu, kdy Praha se rozhodla sloučit ty etapy a zavírá teď rampy, které by mohly mít dopady do této oblasti provozu dálnice D0,“ sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl.

[chooze:article;value:545569]

„Nikdy není ideální, když jsou dvě velké akce v jedné oblasti. Budou se tam koncentrovat auta, kolony, nervozita,“ myslí si dopravní expert z Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota.

Praha tvrdí, že nápad sloučit dvě stavební sezóny na mostě do jedné a tím pádem zahájit práce dřív, avizovala včas. „My jsme samozřejmě toto komunikovali a známe plány Ředitelství silnic a dálnic, dávali jsme je do modelů dopravy,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Přitom to vypadá, že sloučení etap na mostě plánovače ministerstva překvapilo. Ještě nedávno totiž počítali s prvním rozkopnutím okruhu v dubnu. „Reagujeme na tu změnu, která prostě nastala na straně hlavního města Prahy,“ dodal Kupka.

[chooze:article;value:545728]

Okruh se má nově začít opravovat až v červenci. To se sice ještě bude pracovat i na mostě, prázdninový provoz je ale slabší a do konce léta má být most hotov. „Když už se ty akce sbíhají, tak je ideální to posunout do období, jako jsou dovolené a prázdniny,“ uzavřel Sirota.

Na okruhu se má končit před zimou a znovu začít příští rok v březnu. Definitivně hotovo by pak mělo být do června. Opravy zhruba tříkilometrového úseku vyjdou na téměř čtvrt miliardy korun. Rozdělení prací do dvou let by je prý prodražit nemělo. Úsekem projede denně více než 20 tisíc kamionů. Hlavní část oprav se má týkat výměny asfaltového povrchu za betonový.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments