Archiv

S fašistickým Slovenskem jsme taky nejednali. Dvořák sepsul Ficovu vládu

Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jsou i navzdory neshodám ohledně podpory Ukrajiny vztahy mezi Českem a Slovenskem nadále na velmi dobré úrovni. Dříve nebo později se k těm vysoce nadstandartním vztahům můžeme vrátit,“ řekl v pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct, kde se jednoznačně postavil za rozhodnutí Česka a naopak odsoudil kroky vlády Roberta Fica.

„Na druhou stranu společné zasedání vlády Slovenského štátu a Protektorátu Čechy a Morava by taky asi nikdo neočekával. Prostě někdy se dostaneme do situace, kdy ty národy spolu tak úplně nekonvenují,“ dodal ministr. „My jsme nepřerušili styky, my jsme jen odmítli pro tuto chvíli pokračovat v tom mimořádně nadstandartním způsobu setkání obou vlád, protože řada z nás osobně měla problém s některými lidmi ze slovenské vlády sedět u jednoho stolu,“ dovysvětlil.

[chooze:article;value:545087]

Podle europoslankyně Kateřiny Konečně (KSČM) je ale přirovnání aktuální situace k zasedání vlády Slovenského štátu a Protektorátu Čechy a Morava naprosto mimo mísu. „To srovnání mi přijde jako absolutně neskutečné,“ reagovala Konečná, podle které je jediný problém v tom, že Slovensko přestalo Ukrajině posílat zbraně. Ve všem ostatním se podle ní „chová úplně standardně“.

„Ale jsem ráda, že jste řekl, že vy osobně máte problém,“ pokračovala. „Ale vy hájíte a máte zastupovat zájmy občanů České republiky. Mě vaše osobní problémy nezajímají,“ řekla Konečná. „Vy v té vládě nejste sami za sebe, jste tam za deset milionů lidí naší země a máte se snažit potom, co tady dva roky předvádíte, abyste škodili alespoň trochu mín, než škodíte,“ dodala.

[chooze:article;value:545359]

Prudké ochlazení vztahů odstartovalo rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) ze začátku března. „Nepovažujeme za vhodné uskutečnit v budoucích týdnech mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky,“ prohlásil. Není podle něj možné ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové zahraničněpolitické otázky.

Reakci české strany totiž vyvolaly postoje slovenské vlády k ruské válce na Ukrajině. Praze mimo jiné vadí, že se slovenský ministr zahraničí setkal s ministrem zahraničí Ruské federace Lavrovem.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments