Archiv

Slováci volí nového prezidenta. Bude to těsný souboj, tvrdí politologové

Dva expremiéři, dva exministři, dva diplomaté, dva předsedové stran a jeden bývalý policista. Kompletní výčet slovenské kandidátky – devět mužů, které spojuje přesvědčení, že by mohli být skvělými prezidenty Slovenské republiky. „Je to důležitá volba pro naše západní ukotvení, rozhoduje se o směřování země,“ řekli v anketě obyvatelé hlavního města Bratislavy.

Slováci považují volbu hlavy státu za mimořádně důležitou. Robert Fico po návratu do premiérského křesla pomalu obrací politické kormidlo na Východ a teď začíná boj o další významnou figuru slovenské politiky.  „Naše země potřebuje politiku zaměřenou na všechny strany. Potřebujeme silné Slovensko,“ myslí si Bratislavané.

Podobně jako v Česku i na Slovensku lákají volby hlavy státu mimořádně kontroverzní postavy. V prezidentském paláci by rád úřadoval například muž s mečem, bývalý policista  Milan Náhlik. „Tato půda bola nasáklá i krví udatných Slováků,“ lákal voliče.

​Exministr spravedlnosti a expředseda Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin zase vstupuje do prezidentského kolbiště s myšlenkou, že Slovensko ohrožují satanisti. „Je to organizovaný zločin progresivně liberálních satanistů, kteří chtějí rozkrást Slovensko,“ tvrdil v předvolebním videu.

[chooze:article;value:545295]

​Do voleb se přihlásil také odsouzený extremista Marian Kotleba, který otevřeně uctívá představitele fašistického Slovenského státu. „Tato vláda by mala jít před soud za genocidu vlastního obyvatelstva,“ řekl Kotleba a jeho nejbližší spolupracovníci. 

Na startovním roštu nechybí ani expremiér Igor Matovič – muž, který i Čechům ukázal, jak se vede kontaktní kampaň, když se popral se současným ministrem Robertem Kaliňákem. 

Během kampaně se boje o prezidentské křeslo vzdali dva kandidáti, a to Andrej Danko a Róbert Švec, oba ve prospěch Štefana Harabina.

Podle politologů bude druhé kolo voleb, které je vyhlášené na 6. dubna, střetem dvou odlišných světů. Průzkumy dávají největší šance na finále Petru Pellegrinimu a Ivanu Korčokovi.

Zatímco Pellegrini umožnil Ficovi návrat k moci, Korčok je jeho liberální protipól. Výsledek je ale naprosto nepředvídatelný – Slováci dokážou vždy překvapit a v posledních dvou prezidentských volbách dali šanci politickým nováčkům.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments