Archiv

Šok po přistání. Boeingu upadl za letu kus trupu, nikdo si toho nevšiml

Letoun společnosti United Airlines na pravidelné lince ze San Francisca přistál na letišti v Medfordu před druhou odpoledne místního času (před 22. hodinou našeho). Během letu nikdo nezaznamenal nic podezřelého, uvedla agentura AP.

Stroj se 139 pasažéry a šestičlennou posádkou zaparkoval u gatu a všichni vystoupili. Letadlo pak před další cestou kontrolovali technici a nestačili se divit.

[chooze:article;value:545444]

​Ve spodní části chyběl boeingu panel trupu na spojnici s křídlem hned vedle podvozku. Provoz na letišti byl ihned přerušen a proběhlo pátrání po troskách. Na ranveji ani ploše žádné nebyly, část trupu se pravděpodobně uvolnila za letu, aniž by si toho kdokoliv všiml.

„Provedeme důkladnou prohlídku letadla a provedeme všechny potřebné opravy, než se vrátí do provozu, “ sdělila podle Reuters letecká společnost. Příčinu závady 25 let starého letadla vyšetřuje rovněž Federální úřad pro civilní letectví.

Ten v lednu pozastavil provoz Boeingů 737 MAX 9 poté, co letadlu společnosti Alaska Airlines upadl za letu panel nahrazující nepoužívané dveře. Vyšetřování ukázalo, že v něm chyběly šrouby. Podtlak svlékl triko jednomu z cestujících, ale naštěstí z letadla nevypadl.

[chooze:article;value:546004]

​Boeing je pod drobnohledem kvůli množícím se incidentům. Minulý týden upadlo stroji 777-200 při vzletu do Japonska kolo a zdemolovalo auta, musel nouzově přistát v Los Angeles. Další 737 MAX sjel v Houstonu z ranveje do trávy.

Tento týden se při náhlém propadu Boeingu 787 Dreamliner při letu na Nový Zéland zranilo 50 cestujících. Výrobce letadel doporučil aerolinkám zkontrolovat sedadla pilotů, informoval Wall Street Journal. Ukázalo se, že letuška pravděpodobně při servírování jídla posádce zavadila o spínač a sedačka namáčkla pilota na přístrojovou desku. Ten pak nechtě poslal letoun střemhlav o více než sto metrů níže.

Letadlu ve vzduchu prasklo okno a trup. Aerolinka odstavila desítky boeingů ((1/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments