Archiv

Strašně jsem křičel a kopal. Oběti útoku popsaly hororové setkání s medvědem

„Stále to mám před očima, nemůžu spát, pláču. Mám v sobě strach, který se nedá zastavit,“ svěřila se Denisa, jedna z obětí útoku, slovenskému deníku Nový Čas. Ta po útoku medvěda skončila s rozdrápanou rukou a prý je to pro ni trauma na celý život. Dokonce se i bojí vyjít z domu. „Myslela jsem si, že to zvládnu sama, ale rozhodla jsem se vyhledat pomoc psychologa. Nezvládám to,“ dodala.

Vedoucí dopravy Filip medvěda potkal ve chvíli, když vyrazil na kolo se svým třináctiletým synem Oliverem. „Sedli jsme na kolo. Já na normální, syn na elektrické. Najednou mi říká: ‚Tati, medvěd!'“ Synovi prý v tu chvíli nevěřil, protože se často navzájem dobírají.

„Ale vzápětí jsem ležel na zemi tváří v tvář šelmě, byl to šok a pořádná rána. Medvěd do mě zezadu vrazil a syn měl tolik duchapřítomnosti, že s kolem zmizel z chodníku, ale neutekl. Medvěd se nějak zamotal do mého kola. Já jsem ho kopal a strašně jsem křičel, doteď mě z toho bolí v krku, a on se nažil dostat pryč. Tehdy mě zřejmě prackami poškrábal po tváři a pokousal mě na boku a na břichu,“ popsal útok šelmy.

[chooze:article;value:546790]

Během kopání si navíc vyvrtnul kotník a ostatní zranění si odnesl po pádu z kola. „Když jsme se od sebe odtrhli, medvěd utíkal pryč. Syn plakal, byl vystrašený, já zakrvácený. Bude to asi dlouhá cesta, než se z toho dostaneme. Moje rány se zahojí, ale jeho dětská dušička se s tím musí nějak popasovat,“ uzavřel.

Všech pět poškozených se rozhodlo podat na stát hromadnou žalobu a za ohrožení svého života požadují odškodné. Stát totiž za škodu na zdraví způsobenou medvědem hnědým odpovídá. Poškozený musí však vzniklou škodu oznámit písemně nejpozději do 60 dnů na okresním úřadě, v jehož obvodu ke škodě došlo.

„Právo na náhradu škody musí poškozený uplatnit na příslušném okresním úřadě nejpozději do dvou let od vzniku škody a doložit jej doklady potřebnými na posouzení nároku na náhradu škody,“ vysvětlila advokátka Jana Schwarzová. Soudního přiznání škody se podle ní může poškozený domáhat až ve chvíli, pokud příslušný okresní úřad náhradu škody v zákonné lhůtě nezaplatil.

[chooze:article;value:546929]

V Liptovském Mikuláši vyhlásily úřady mimořádnou situaci. Jak připomíná server topky.sk, medvěd, kterého se po útocích podařilo zahnat so lesa, se stále v okolí pohybuje. Město proto žádá své obyvatele, aby se k lesu raději nepřibližovali a byli ostražití.

Na tamní bezpečnost momentálně dohlíží šest hlídek, které mají k dispozici například i drony s termovizí a nočním viděním. „Spolupracujeme s mysliveckými sdruženími v katastru Liptovského Mikuláše a požádali jsme je, aby zasílala na ministerstvo životního prostředí žádosti o odstřel synantropních medvědů,“ uvedly úřady.

Na tamní městské policii také zřídily základnu pro krizový štáb. „Chlapi si tam ráno rozdělují úseky na hlídkování a nabíjejí baterie pro drony. Se zásahovým týmem aktivně spolupracují myslivci, městští i státní policisté,“ dodalo vedení města. Město ve svém prohlášení také uvedlo, že všechny poškozené bude kontaktovat a pokusí se najít způsob, jak je podpořit.

Medvěd z Tater tahal tělo ženy desítky metrů. Problémové zvíře chtějí utratit:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments