Archiv

Světová média poukazují na Česko: Zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu

Vývoj války na Ukrajině je v posledních dnech jako na houpačce. Mezitím, co ještě před několika dny hlásala úspěch ruská armáda, počátkem tohoto týdne oznámil ukrajinský prezident Zelenskyj zásadní obrat. Podle britského deníku The Telegraph má na úspěchu ukrajinské armády zásadní podíl Česká republika.

„Strana s nejvíce náboji pravděpodobně vyhraje. A to je důvod, proč překvapivá iniciativa, vedená Českou republikou a zahrnující více než tucet evropských zemí, byla tak zásadní pro přežití Ukrajiny,“ napsal ve středu britský deník. Podle něj totiž Češi dodali Ukrajině velké množství střel, a to v době, kdy je Ukrajina nejvíce potřebovala, tedy na vrcholu ruské zimní ofenzívy.

[chooze:article;value:543610]

​“Bez nadsázky lze říci, že česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města tím, že dala ukrajinské armádě palebnou sílu, aby odolala mnohem větší ruské armádě,“ píše se v článku s tím, že na začátku války mělo Rusko až dvojnásobně více střel než Ukrajina.

Česká republika podpořila Ukrajinu opakovaně. Jen za první rok od ruské invaze dodala Ukrajině desítky tanků, bojových a obrněných vozidel a další těžké vojenské techniky. „Od prvního momentu jsme – možná i díky vlastní historické zkušenosti – jasně věděli, že se za Ukrajinu musíme postavit. A udělala to nejen vláda, ale celá země, a na to jsem skutečně hrdý,“ sdělil tehdy premiér Petr Fiala (ODS).

K letošnímu únoru poslalo Česko Ukrajině už téměř 300 kusů těžké vojenské techniky. Téhož měsíce například na Ukrajině přistály dva naše bojové vrtulníky Mi-24. Celkový výčet je ale mnohem větší. Odešlo i přes 40 tisíc ručních zbraní a čtyři miliony nábojů.

​Česko může dodat Ukrajině munici, prohlásil Pavel na konferenci:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments