Archiv

Svoboda se s černým kašlem účastnil více akcí. Jsem neinfekční, hájí se

Středeční návštěva pražského primátora a poslance za ODS Bohuslava Svobody na zasedání poslaneckého výboru pro zdravotnictví vyvolala ve společnosti silné reakce. Primátor totiž přiznal, že se léčí s černým kašlem. Nelíbilo se to ani některým jeho kolegům z výboru. „Chování docenta Svobody bylo nevhodné,“ říká například Milan Brázdil z hnutí ANO.

Kritika přichází ale i z koaličních řad. „Chápu, že byl pan poslanec motivován přijít na výbor, aby byla koalice dostatečně zastoupena, zároveň bylo zřejmé, že mu není dobře a že ho trápí kašel. Na jeho místě bych využila respirátor, abych chránila ty, kteří sedí v mé blízkosti,“ vyjádřila se Martina Ochodnická (TOP 09). „Za mě nebylo rozumné na jednání výboru chodit, a když už, tak s respirátorem,“ prohlásila pak Michaela Šebelová (STAN).

Byl jsem už neinfekční, říká Svoboda

Naopak někteří zástupci opozice měli pro Svobodu větší pochopení. „Pevně věřím, že by pan docent Svoboda úmyslně neohrozil zdraví ani život nikoho z nás. Nicméně asi bychom byli všichni radši, kdyby si vzal roušku,“ tvrdí Karla Maříková z SPD.

[chooze:article;value:546233]

„Myslím si, že pan primátor je zkušený lékař. Pokud říká, že byl neinfekční, tak mu věřím,“ prohlásil stínový ministr zdravotnictví hnutí ANO Kamal Farhan. Doplnil ale, že pro veřejnost to byl špatný signál.

Sám Svoboda věří, že postupoval správně. „To, že jsem pozitivní na černý kašel, jsem zjistil v úterý 5. března večer a nasadil jsem si antibiotika. A po pěti dnech je to zlikvidované,“ tvrdí. Na zahájení nové etapy rekonstrukce Barrandovského mostu v pondělí 11. března i na zasedání výboru už měl být podle svých slov „rozhodně neinfekční“.

„Od neděle 10. března jsem negativní,“ zdůraznil. Vyjádřil se také k videu ze setkání se zástupci italských obcí, které na síti X zveřejnil v sobotu 9. března. „To video je dva nebo dokonce tři týdny staré. Jenom se to tam objevilo později,“ vysvětlil.

[chooze:article;value:546291]

Stačí pět až sedm dní s antibiotiky

Ohledně bezinfekčnosti dávají odborníci Svobodovi za pravdu. „Podle doporučení odborných společností je osoba neinfekční po pěti, respektive sedmi dnech užívání antibiotik. Doba záleží na formě užívaných antibiotik,“ sdělil TV Nova mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Stejně se na to dívá i epidemiolog Roman Prymula. „Po medicínské stránce tam problém skutečně není. I americké příručky uvádějí, že pokud ten člověk užívá adekvátní antibiotikum, tak po pěti dnech by už neměl být infekční,“ vysvětlil.

„Trochu jiná věc je, že psychologicky to asi nepůsobí úplně dobře, když člověk kašle v uzavřené místnosti. Věřím, že se to ne všem líbilo,“ doplnil Prymula. „Lidé to mohli vnímat špatně, to asi byla moje chyba. Ale právě proto jsem to už před příchodem hlásil, tu informaci kolegové ve výboru měli,“ brání se Svoboda.

Pokud lidé na sobě nemoc pozorují, měli by podle Prymuly kontaktovat svého praktického lékaře a probrat s ním příznaky a další postup. Po případném zahájení léčby by pak měli být právě alespoň oněch pět dní doma. Pokud je však černý kašel neléčený, může být člověk infekční až pět týdnů.

Černý kašel trápí Česko. Minulý týden přibylo 608 nakažených:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments