Archiv

Teploty znovu klesnou pod bod mrazu. Následky mohou doznívat měsíce

I přes mírné ochlazení denní teploty příští týden budou stále jarní. V prvních dnech budou v maximech dosahovat deseti stupňů a od středy pak opět porostou. Zato noci a rána budou chladné. V souvislosti s tím má Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých webových stránkách předběžné varování před přízemními mrazíky.

Dá se očekávat, že v příštích hodinách před nimi vydá i výstrahu. Propad teplot pod bod mrazu totiž může výrazně uškodit rostlinám. „Očekávané noční teploty mezi 0 a -4 °C mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy,“ uvádí ČHMÚ. Ovocnáři, a tím pádem i zákazníci, tak mohou následky pocítit i za několik měsíců při sklizni. 

[chooze:article;value:546594]

Vzhledem k letošnímu nadprůměrně teplému únoru totiž řada ovocných stromů rozkvetla mimořádně brzy. To je příklad meruněk, které na jihu Moravy vykvetly o měsíc dřív, což je dosavadní rekord. TN.cz o tom tento týden informovalo v článku zde

Odborníci a farmáři z toho ale nadšení nebyli, měli totiž důvodné obavy z mrazíků. „Meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy,“ řekla bioklimatoložka Lenka Bartošová. To potvrzuje i valtický farmář Miroslav Kostiha, podle kterého je promrznutí meruněk v posledních letech opakujícím se problémem. Jejich úroda je tak i letos ohrožena. 

Teplé počasí popohnalo nejen stromy, ale i cyklisty, kteří už vyrazili na silnice a cyklostezky: 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments