Archiv

Teroristé z Hamásu znásilňovali zajatce, zjistili experti z OSN

Na hudební festivalu Supernova v poušti na hranicích s Pásmem Gazy před pěti měsíci teroristé z palestinského hnutí Hamás postříleli přes 360 mladých lidí. Také tam mělo docházet ke znásilňování žen.

„Existují důvodné obavy, že během útoků ze 7. října došlo nejméně na třech místech k sexuálnímu násilí, včetně znásilnění a hromadného znásilnění. Ve většině případů byly oběti nejprve znásilněny a poté zabity. Nejméně dva případy se ale týkají znásilnění mrtvých žen,“ informovala Pramila Pattenová, zvláštní zástupkyně OSN pro otázky sexuálního násilí.

Teroristé z Hamásu se měli sexuálního násilí v různých podobách dopouštět také na zajatcích odvlečených do palestinského Pásma Gazy. To přitom může pokračovat i dnes na 130 rukojmích, které bojovníci Hamásu stále drží v zajetí.

[chooze:article;value:544257]

OSN ale upozorňuje také na kritickou situaci v Pásmu Gazy. Kvůli izraelské vojenské operaci nemají podle ředitele Světové zdravotnické organizace palestinští civilisté přístup k základním potravinám a vodě. Na podvýživu už podle palestinských zdrojů zemřelo nejméně 16 dětí.

„Chmurná zjištění po návštěvě nemocnic Al-Awda a Kamal Adwan na severu Gazy: vážná podvýživa, děti umírající hlady, vážný nedostatek paliva, potravin a zdravotnického materiálu, zničené nemocniční budovy,“ napsal na twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace.

Světová zdravotnická organizace už vyzvala Izrael, aby zajistil pravidelné dodávky humanitární pomoci do oblasti.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments