Archiv

Tvrdá rána pro Hynka Čermáka: Zemřela mu maminka, známá umělkyně

O úmrtí básnířky informovala její dcera Viktorie na sociálních sítích, bylo jí 78 let. Jarmila Čermáková se do povědomí svých obdivovatelů zapsala jako autorka poezie, dramatička a loutkoherečka.

Už během studií na DAMU se Čermákové narodila dcera. S manželem se proto přestěhovali na Šumavu, kde se nechali zaměstnat v podniku na těžbu dřeva, jenže její dcera bez předešlých příznaků zemřela. Podle webu Divadelní noviny se Čermáková následně vrátila ke studiím, která dokončila po narození své druhé dcery Viktorie.

[chooze:article;value:542579]

​Poté získala angažmá v Naivním divadle v Liberci, kde se zaměřila především na tvorbu pro děti. Po třech letech se ale vrátila zpět do Prahy a nastoupila do Laterny magiky. Zároveň vydala i několik knih zabývajících se taji divadla, v 80. letech vyšly její publikace Herci pro pět prstů a V kostýmu diváka.

Čermáková se věnovala i básnickému umění, mezi její sbírky patří Něžné žně, Dlaň pro Marinu a Toulky po rtech. Kromě tvorby pro děti upozorňovala i na předsudky ve společnosti. Do centra jejího zájmu se dostala problematika menšin, a to hlavně Romů, o které napsala několik pojednání, jako je například Pouť za černou lunou nebo Legendy, balady a romance národů.

[chooze:article;value:544981]

Autorka byla matkou herce Hynka Čermáka a tchyní herečky Veroniky Čermák Mackové. Poslední rozloučení s význačnou umělkyní se bude konat 15. března v obřadní síni pražského Krematoria Strašnice.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments