Archiv

Ukrajině chybí taktičtí zdravotníci. Trápí ji i nedostatek střeliva

Ukrajinská armáda více než 700 dní bojuje za svou vlast a snaží se zahnat okupanty. K tomu potřebuje nejen zbraně, munici, ale mimo jiné také skvělou znalost taktické medicíny. „To, co především potřebujeme, je medicína,“ řekl Ragnar ze 72. brigády.

„Jde o to, že nás naučí pracovat s turniketem, který slouží k zastavení krvácení prostřelených končetin. Bez znalosti taktické medicíny, která se od běžné hodně liší, bychom přišli o mnoho zraněných mužů,“ dodal. 

Na Ukrajině je ale taktických zdravotníků kritický nedostatek. „To, co nám opravdu hodně chybí, jsou taktičtí zdravotníci. Na naší frontové linii je jich katastrofální nedostatek. Je tam dost zdravotníků, kteří znají běžnou medicínu, ale ta taktická je hodně odlišná,“ upozornil Artem ze 72. brigády.

[chooze:article;value:545359]

Taktickou medicínu přímo na Ukrajině školí tým českých odborníků z neziskové organizace Phoenix. Ukrajinské vojáky učí, jak mají zachránit život raněným vojákům přímo na frontě. K záchraně životů jim slouží lékárna, kterou má každý voják u sebe.

„Snažíme se pomoci nahradit nedostatečné výcvikové kapacity ukrajinských obránců, abychom zlepšili efektivitu v poskytované první pomoci. Prvotní péče, kterou ten zraněný dostane přímo od svého kamaráda, je extrémně důležitá,“ řekl Ondřej, koordinátor organizace Phoenix.

Organizace mimo to zajišťuje humanitární pomoc, která není určená pro civilisty, ale pro armádu. Přímo na frontovou linii dováží jídlo, vybavení a zdravotnický materiál. Vše převáží obrněným speciálem.

[chooze:article;value:545104]

„Obrněné vozidlo nám darovala Česká národní banka. Po nutné přestavbě už minimálně tři čtvrtě roku jedno z nich slouží v Záporožské oblasti. Kabina tohoto obrněného auta má balistickou třídu VI. Posádka je velice dobře chráněná proti velkému množství střepin případných granátů,“ uvedl koordinátor.

„Díky klukům z Phoenix Tactical za to, že nám pomáhají,“ poděkoval organizaci Ragnar. Tým Phoenix za poslední rok a půl dokázal v taktické medicíně proškolit 7500 vojáků.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments