Archiv

Ukrajině dochází čas, varuje expertka. Bod zlomu může nastat už letos v létě

Ačkoliv se díky české iniciativě podařilo sehnat část peněz na munici pro Ukrajinu, a dostat ji tak dočasně z nejhoršího, k vítězství má Kyjev pořád velmi daleko. A podle některých stále směřuje spíš k porážce.

Myslí si to například odbornice na Rusko a Eurasii v think-tanku Carnegie Endowment for International Peace Darra Massicotová. Podle jejího zhodnocení situace zveřejněného v časopise Foreign Affairs za to může jistá ukrajinská lehkomyslnost a nedostatečná pomoc Západu.

„Současná dynamika bojiště nemá jedinou příčinu. Kořeny současného dění sahají k rozhodnutím, která byla učiněna od podzimu 2022. Když Rusko zmobilizovalo svou válečnou ekonomiku, Západ to neudělal a Ukrajina to udělat nemohla,“ tvrdí Massicotová.

[chooze:article;value:546193]

Zatímco Rusko může čerpat ze svých velkých zásob i od spojenců, jako je Severní Korea, a letos nejspíš zvládne vyrobit dva miliony kusů dělostřelecké munice, Západ sotva vyrobí 2,6 milionu granátů a jen část pošle na Ukrajinu. A zatímco Rusové se po územních ziscích na začátku války vrhli na budování pevných obranných linií, Ukrajinci tak neučinili a například podle Rádia Svobodná Evropa na tom pracují až nyní, když jsou v defenzivě.

„Situace je pro ukrajinské síly i nadále velmi obtížná a poznamenaná řadou faktorů, jako je opožděné mobilizační úsilí, nedostatečná výstavba opevnění, chybné kroky během kampaně v roce 2023 a zejména kritické selhání partnerů při dodání slíbené munice, navzdory předchozím závazkům,“ popisuje pro rádio situaci na frontě ukrajinský důstojník v záloze.

[chooze:article;value:546223]

„Bez prudkého nárůstu západní vojenské pomoci a zásadních změn v kyjevské strategii se bude pozice Ukrajiny na bojišti nadále zhoršovat, dokud nedosáhne bodu zvratu, možná už letos v létě,“ varuje pak Massicotová. Klíčové podle ní bude to, zda se podaří schválit zamrzlý podpůrný balíček pro Ukrajinu, který už několik měsíců leží v americkém kongresu.

Tento zmíněný zlom ve válce nejspíš nebude úplnou ukrajinskou porážkou, může ale přinést významný průlom ukrajinských linií. Pro snahu Kyjeva osvobodit své území by to znamenalo ohromný krok zpět, nemluvě o dopadu na morálku vojáků i civilního obyvatelstva. 

Analytik: Rusko má zbrojní průmysl efektivnější než Ukrajina. Ta musí spoléhat na pomoc Západu:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments