Archiv

Unikly přísně tajné informace o zdraví Kate: Klinika spustila vyšetřování

[chooze:gallery;value:22194]

​Podle britských médií zahájilo vedení kliniky vyšetřování informace týkající se narušení lékařského tajemství princezny z Walesu, která tam byla v lednu hospitalizována. Nejméně jednoho zaměstnance podle portálu Mirror přistihli při pokusu dostat se do zdravotní dokumentace Kate. Tato obvinění vyvolala v nemocnici v Marylebone v centru Londýna, kde se diskrétně léčí královská rodina i celebrity, zděšení.

„Jedná se o závažné narušení bezpečnosti, které nemocnici neuvěřitelně poškozuje, vzhledem k její neposkvrněné pověsti při léčbě členů královské rodiny. Vedoucí představitelé nemocnice kontaktovali Kensingtonský palác ihned poté, co byli na incident upozorněni, a ujistili ho, že proběhne úplné vyšetřování,“ citoval Mirror tajný zdroj, který je obeznámený se situací na klinice.

[chooze:article;value:547117]

Vyšetřování přichází v době, kdy se veřejností šíří řada konspiračních teorií o princeznině zdravotním stavu. „Celý lékařský personál je z obvinění naprosto šokován a zdrcen a velmi se ho dotklo, že se jeden z jejich důvěryhodných kolegů mohl dopustit tak flagrantního porušení důvěry a etiky,“ dodal zdroj. 

Spekulacím nahrála i aféra s rodinnou fotografií zveřejněnou v médiích na Den matek, která byla princezninou první oficiální fotografií od lednové operace břicha. Tento snímek, který byl podle deníku The Guardian upravený, agentury následně stáhly z oběhu. Princezna se později veřejně omluvila a uvedla, že za digitální úpravu fotografie je osobně zodpovědná.

Podle britských zákonů je neoprávněný přístup ke zdravotnické dokumentaci pacienta bez souhlasu správce údajů trestným činem pro všechny zaměstnance Národní zdravotní služby (NHS) nebo soukromého zdravotnického zařízení. Metropolitní policie zatím nepotvrdila, zda byla o těchto obviněních informována.

The Guardian uvedl, že místní úřady pro ochranu soukromí a osobních údajů už byly ohledně tohoto incidentu vyrozuměny. „Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi hlášení o porušení předpisů a nyní posuzujeme poskytnuté informace,“ řekl v úterý mluvčí Úřadu komisaře pro informace (ICO). Podle vyjádření Kensingtonského paláce je tento incident zatím čistě záležitostí kliniky v Marylebone.

[chooze:article;value:547037]

Londýnská klinika zatím odmítá závažné podezření komentovat, přesto v krátkém prohlášení uvedla: „Jsme pevně přesvědčeni, že všichni naši pacienti, bez ohledu na jejich status, si zaslouží naprosté soukromí a důvěrnost, pokud jde o jejich lékařské informace.“ Soukromé zdravotnické zařízení s 56 pokoji bylo otevřeno v roce 1932. Léčily se v něm takové osobnosti jako královna Alžběta II., princ Philip a také americký prezident John F. Kennedy.

Kate se od Štědrého dne, kdy šla se zbytkem královské rodiny do kostela v Sandringhamu v Norfolku, neúčastnila žádných oficiálních povinností. Kensingtonský palác oznámil, že se do veřejného života vrátí až po Velikonocích.

Nemocná Kate se objevila na veřejnosti. S Williamem ohromila lidi v obchodě (3/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments