Archiv

V Česku ubývá ovocných sadů. Pěstování se už nevyplatí, zlobí se zemědělci

Státní hymna by se s trochou nadsázky mohla v budoucnu měnit. Sady totiž z Česka pomalu mizí. Například v Libčanech ještě před koncem roku rostly jabloně na 100 hektarech, teď jich je o pětinu míň. Vyklučená už je i ta část, která rodila odrůdu golden delicious na dětskou výživu.

Těžká technika tam vytrhala tisíce 27letých jabloní. Stromky si mohli lidé z okolí koupit jako dříví na otop. Sadaři zájemcům prodávají jeden ovocný strom za pět korun, kubík tvrdého dřeva tak vyjde na stovku. To je mnohonásobně méně než u jiných prodejců palivového dřeva.

Ze sadů vzniknou pole, ještě není rozhodnuto, jaká plodina tu v příštích letech poroste. „Podle toho, kdy to stihneme, tak to předáme kolegům, ti tu budou vysévat buď hrách nebo krmnou kukuřici,“ řekl hlavní ovocnář ZD Libčany Luboš Němec.

[chooze:article;value:546104]

​A podobně jsou na tom i další ovocnáři. Jen za loňský rok prý nedostižná zahraniční konkurence donutila ovocnáře zrušit sady, které každý rok vyprodukovaly 40 tisíc tun jablek.

„Minulá zima byla absolutním rekordem. To se zlikvidovalo tisíc hektarů, letos ještě přesně nevíme a odhadujeme, že zase bez náhrady zmizí 600 až 700 hektarů ovocných sadů,“ upozornil předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Jenže to je problém i pro samotnou přírodu. „Mají kromě produkční funkce nezastupitelnou mimoprodukční funkci, zadržuje to vodu, je tam podpora biodiverzity, bojuje to proti erozi,“ dodal Ludvík. Za posledních 30 let už z naší krajiny zmizela polovina ze zhruba 24 tisíc hektarů ovocných sadů.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments