Archiv

V Libereckém kraji opět protestovali zemědělci. Podpořili je i starostové

Zemědělci v neděli opět vyjeli protestovat do ulic. Tentokrát neohlášeně v Libereckém kraji. Krátce po jejich příjezdu proto přijely i policejní hlídky. „My jsme sem stáhli techniku, kterou máme po polích, a opravdu musím říct, že všichni lidi, který tady jsou, tak jsou u mě hrdinové, protože oni jsou s námi a ukázali Praze, že nejen zemědělci stávkují, ale i obyčejný lidi přišli dát najevo, že nejsou spokojený s tou politikou,“ prohlásil zemědělec Pavel Cihlář.

Jedním z projevů nesouhlasu s aktuální situací v zemědělství bylo i vysypání hromady hnoje přímo na silnici ve Stráži pod Ralskem. Kromě tamních obyvatel zemědělce přijeli podpořit i samotní starostové z okolních vesnic, kteří tuto akci svolali.

[chooze:article;value:545574]

„Už je potřeba s tím začít něco dělat. Musíme si uvědomit, že chceme mít české zemědělství, chceme mít udržitelné zemědělství a nechceme pořád dovážet veškeré komodity ze zahraničí,“ řekl starosta Brniště Michal Vinš (nez.).

„Všechny kluky znám. Byl bych hrozně rád, aby tu práci, kterou dělají nejlíp, je vláda nechala dělat a podporovala je v tom,“ dodal starosta Hamru na Jezeře Martin Šilháň (nez.).

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se ale k dohodě dá dojít u jednacího stolu. „Nikoli tím, že budu někde sypat hnůj. Takové jednání nikde nikomu nepomůže. Budeme samozřejmě dál pokračovat v tom osekávání toho byrokratického otesánka, protože administrativa a byrokracie spojená často s podmínkami, které si klade Evropská komise, musí ustat,“ prohlásil Výborný.

Další protesty jsou ohlášeny na středu 20. března, a to po celé republice.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments