Archiv

V Rusku začaly volby. Za hlasování natruc hrozí vězení, říká rusista

Západ Rusku nesmí ustoupit ani vůči němu projevit slabost. To řekl francouzský prezident Macron ve čtvrtečním televizním vystoupení, v němž se nebývale silně opřel do ruského agresora. Zopakoval také možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu.

„Jediný, kdo ponese odpovědnost, je kremelský režim, my bychom to nebyli. Nikdy nebudeme aktivně útočit, Francie je mírová síla. Ale abychom dosáhli míru na Ukrajině, tak nesmíme být slabí,“ prohlásil Macron.

[chooze:article;value:545522]

Začaly volby v Rusku

V Rusku se mezitím schyluje k dalšímu pokračování více než 20leté vlády Vladimira Putina. Po celé zemi se na tři dny otevřely volební místnosti. „Samozřejmě že jdu volit. Vyrůstala jsem za socialismu, takže to ani jinak nejde,“ uvedla Ruska Taťjana.

„Obecně mi všechno vyhovuje. Líbí se mi, co se teď děje,“ shrnula volička Olga Ševčuková. „Volíme prezidenta pro tuto zemi, pro budoucnost, a já se zajímám o to, co se děje. Chci, aby se věci zlepšily, protože mladí lidé musí žít v míru,“ prohlásila Irina Ivšinová.

O vítězi voleb už je přitom podle zahraničních médií předem rozhodnuto. Nic ponechat náhodě nechce Vladimir Putin ani na okupovaném území, kde ruští vojáci nutí Ukrajince přijmout ruské občanství. Kyjev volby na anektovaných územích považuje za nelegální.

„Vyhrožovali nám, že když nepředložíme ruské dokumenty, tak pošlou děti do dětského domova a starší chlapce rovnou na frontu do přední linie,“ popsala obyvatelka Záporožské oblasti Natalia Živohljadová.

Vladimir Putin ve volbách nečelí žádnému výraznějšímu konkurentovi. Část opozičních politiků je ve vězení, další jsou po smrti. Těm, kteří skutečně mohli současného prezidenta ohrozit, nedovolila ruská volební komise se voleb zúčastnit.

[chooze:article;value:546401]

Za hlasování natruc hrozí vězení, popsal rusista

Novinář a rusista Jiří Just, který žije v Rusku, se byl v pátek podívat v jedné z volebních místností. O své dojmy se podělil v rozhovoru pro TN Live.

„Volební předsedkyně a volební komise, se kterou jsem měl možnost hovořit, říkají, že ta účast je zatím malá, nicméně očekávají, že se během víkendu zvýší, že skutečně očekávají výraznou volební účast. Je to dáno podle jejich slov údajně tím, že lidé věří současné vládě, že mají snahu vyjádřit tuto důvěru právě ve volebních místnostech,“ popsal Just.

Ruská opozice vyzývá k tomu, aby lidé volili až v neděli, na posledních chvíli, a to kohokoliv kromě Putina. „Toto hlasování natruc, pokud to můžeme tak říct, má být právě ruskými úřady hodnoceno jako narušení voleb, jako nepovolená demonstrace, a ruské úřady už skutečně říkají, konkrétně generální prokuratura, že za takové natruc hlasování mají být lidé trestáni, dokonce i několika lety vězení. Ty volby mají takovou zvláštní pachuť, ale bohužel to je realita dnešního Ruska,“ zmínil Just.

Just také řekl, že lidé, kteří pracují například ve státních podnicích nebo na úřadech, jsou přímo nucení jít k volbám. „Nálada u některých lidí je samozřejmě taková, řekněme, lhostejná, ne příliš dobrá. Nicméně někteří lidé, obzvlášť důchodci, mi říkají, že půjdou hlasovat, protože chtějí vyjádřit podporu současnému prezidentovi. Pokud bychom se ptali opozičníků, tak ti hlasovat nepůjdu, protože ty volby považují za zbytečnost, považují je jenom za takový proces, který má potvrdit moc Vladimira Putina,“ dodal Just.

Na celý rozhovor s Jiřím Justem se můžete zde:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments