Archiv

Velikonoční nákupy se blíží. Ekonom řekl, jaký očekává vývoj cen

Velikonoce jsou jeden z významných svátků pro obchodníky. „Největším byznysem jsou Vánoce, na druhém místě je Silvestr a pak jsou ty Velikonoce. Ty si podle mě zachovávají i v našem ateistickém prostředí takové to největší duchovno a ty zvyky se přece jen dodržují,“ zmínil Tomáš Maier z ČZU.

Největší nápor bývá pravidelně na Zelený čtvrtek. Jde hlavně o komodity jako vajíčka, pečicí prášek, sladkosti a alkohol. Pivovary chystají velikonoční speciály, hlavně zelené pivo. 

Loňské Velikonoce byly mimořádně postižené vysokou inflací, nahoru šla také drůbež a spolu s tím také vajíčka kvůli ptačí chřipce. Hovoří se o tom, že to byly jedny z nejdražších Velikonoc za posledních 30 let. „Loňské ceny se postupně snižují. Jsme v období, kdy se trh stabilizuje, takže by ceny mohly i mírně klesnout,“ předpokládá agroekonom.

[chooze:article;value:546029]

​Podle něj letos není na pořadu dne žádné drastické zdražování vajec. „Neočekávám nějaký výrazný sezónní nárůst vajec. Někdy narůstá cena těch bílých, protože plemena nosnic, která snášejí bílá vejce, jsou o něco méně ekonomicky výkonná,“ podotkl.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments