Archiv

Velký průzkum před eurovolbami. První je ANO, překvapili Starostové

Evropské volby by v Česku v tuto chvíli vyhrálo hnutí ANO s 26,3 procenta. Koalice SPOLU by získala 21,6 procenta, informoval web Euronews. To by znamenalo, že získá výrazně méně než ve volbách do Poslanecké sněmovny, kdy zvítězila s 27,79 procenta.

Výrazně si polepšili Starostové. Ti by podle průzkumu agentury Ipsos získali 13,4 procenta hlasů, tedy jen o asi dva procentní body méně než ve volbách do dolní komory Parlamentu, do které kandidovali v koalici s Piráty.

Právě Piráti by získali 11,3 procenta hlasů. Za nimi by se umístila koalice SPD a Trikolóry se 7,9 procenta. Do europarlamentu by se dostala i koalice STAČILO!, v jejímž čele je předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Na hranici vstupu do europarlamentu je i Přísaha se 4,9 procenta hlasů.

[chooze:article;value:546250]

V rámci celé Evropy podle průzkumu, při kterém se agentura mezi 23. únorem a 5. březnem dotazovala přes telefon a on-line 25 916 lidí v 18 evropských zemích, roste krajní pravice. „Proevropské strany ale stále drží 63 procent křesel,“ upozornila stanice Euronews.

Méně europoslanců by oproti minulým volbám měly mít liberální frakce Renew, ve které je české hnutí ANO, a frakce zelených s českými Piráty. Do voleb scházejí ale stále tři měsíce. Změnit se tak mohou výsledky, ale i frakce, do kterých se po volbách strany zařadí.

Pokud by však v červnu volby dopadly tak, jak nyní Ipsos předpovídá, měla by současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová velkou šanci na znovuzvolení. Socialisté, liberálové, zelení a lidovci by nadále měli v europarlamentu většinu.

Češi se o evropské volby nezajímají. Přilákat je má účast politiků i Taylor Swift (1/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments