Archiv

Za neořezání větví okolo drátů hrozí pokuta. Lidé ale často zapomínají

U vysokého napětí je ochranné pásmo 7 metrů od krajního vodiče. U nízkého, které mají většinou lidé u svých domů, je ochranné pásmo metr. Majitelé pozemků musí dřeviny náležitě upravovat. Pokud se jedná o rizikové kácení nebo těžko přístupný terén, můžou se majitelé s energetiky domluvit. A ti někdy musí použít i těžkou techniku.

Distributoři větve a stromy popadané do elektrického vedení řeší téměř denně. „Poruchy jsou poměrně časté, protože tady jsme u vedení 22 kilowattů, podobných linek nebo vedení máme 18 tisíc kilometrů a poruchy jsou každý den,“ řekl vedoucí řízení údržby a oprav ED.G Petr Nováček.

[chooze:article;value:546171]

Odborníci nedoporučují vysazovat stromy pod elektrickým vedením. U nízkého napětí nesmí být dřevina blíž než jeden metr od vedení a majitel bude muset provést úpravu. To znamená, že jediná možnost, co s tím majitel bude moci v budoucnu dělat je smrk porazit nebo mu častěji seřezávat vršek.

„Provozovatel té distribuční soustavy nemá primárně možnost vlastníka pozemku sankcionovat, nicméně může podat podnět k Energetickému regulačnímu úřadu a ten může s konkrétním vlastníkem pozemku zahájit trestní řízení nebo může dojít k uložení pokuty až do výše 100 tisíc korun,“ upozornil advokát Jiří Šmigura.

Pokud budete chtít kácet vzrostlý strom mimo dobu vegetačního klidu, nezapomeňte si zažádat o výjimku na radnici.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments