Archiv

Zemědělec Milan vyrazil protestovat do Prahy z Krkonoš. Situace je neúnosná, říká

Pusa od ženy na rozloučenou, pak nástup do traktoru a z Krkonoš rovnou do Prahy. Pan Soukup to má z Jilemnice do Prahy po okresních silnicích nějakých 130 kilometrů. Aby byl na seřadišti včas, musel vyjet ve dvě hodiny ráno.

Jel s nadějí, že protestem něco změní. „Doufám, že uvidíme nějaké světlo na konci tunelu, protože ta situace je v tuhle chvíli neúnosná,“ sdělil Soukup.

V pět hodin ráno dorazil Soukup na tzv. východní větev. S rozbřeskem najížděl do Prahy spolu se stovkami traktorů. Nakonec zaparkoval na Letenské pláni a vydal se před budovu ministerstva zemědělství. V to, že bude moci promluvit přímo s ministrem, do poslední chvíle nevěřil.

[chooze:article;value:545058]

„Já hospodařím s tatínkem a celou dobu mu vyčítám, proč děláme to mléko, proč děláme to obilí, proč děláme ta prasata, proč se na to nevykašleme? Zatravníme to a bude ekologické a budeme tam mít pár kraviček. Budeme na to stačit jenom dva lidi. Nemusíme mít 20 zaměstnanců a budeme brát dotace, i dvakrát třikrát víc,“ postěžoval si ministrovi Soukup.

Ministr zemědělci obratem nabídl pomoc. „Řekněte mi, co konkrétně byste potřeboval zainvestovat, a přijde vám dotazník během příštího týdne. Jestli to budou sklady hnojiv, jestli budete potřebovat dojicí linku, bude tam dojicí linka,“ sliboval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Pan Soukup za nabídnutou pomoc poděkoval, uvítal by ale něco rychlejšího. „Výkupní ceny komodit jsou jako v 90. letech. Jestliže nám nechtějí pomoci s penězi, tak ať nám je aspoň neberou. A to zvýšení daně z nemovitosti rozhodně je. Je to nárůst o 80 procent,“ vysvětlil Soukup.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments