Archiv

Živnostníci čekají dlouho na zaplacení faktur. Největším provinilcem je stát

České firmy a živnostníci tráví ročně průměrně několik pracovních dní tím, že od svých zákazníků urgují opožděné platby.

„My jsme tomu vždycky říkali taktika krájení salámu, prostě furt oddalovat, oddalovat, oddalovat. Zapomnělo se, fakturu přehlédli, neviděli ji. Ten, kdo schvaluje platby, je nemocen nebo je na dovolené. Člověk vždycky má v tomhle docela slušnou fantazii,“ řekl podnikatel Marek Smola.

„V České republice je ta smluvená lhůta zhruba 43 dní, nicméně k samotné platbě dochází 58. den. Nejhorším neplatičem je stát, a to bych řekla, že je napříč Evropou,“ dodala Alena Mastantuono, stálá delegátka Hospodářské komory ČR při Asociaci evropských obchodních a průmyslových komor.

[chooze:article;value:540459]

​Faktury po splatnosti představují problém zejména pro malé podnikatele. „Pro malý, střední podnik to může být problém s cashflow, právě třeba zaplacení platů nebo třeba odvodů směrem k veřejným orgánům,“ upřesnila Alena Mastantuono.

 „První stupeň je náš automatický e-mailový systém, který upozorní dlužníka na nezaplacenou fakturu,“ konstatoval podnikatel Smola. Při nezaplacení poté následují telefonické urgence. „Potom přijdou na řadu právní služby, případně nějaký faktoringové firmy, v takovém případě ale nedostanete 100 procent zpátky. Něco vás to stojí a je to v každém případě nepříjemné a do nějakých soudních tahanic se dneska nikomu nechce,“ pokračoval Smola.

Opožděné platby stojí podle Bruselu za každým čtvrtým bankrotem malého nebo středního podniku v Evropské unii. Některé firmy dokonce kvůli zpožděným platbám musely vypovědět třeba smlouvy a musí tak hledat nové klienty. „Je to samozřejmě nepříjemná věc, nakonec jsme byli donuceni k tomu, že jsme raději ukončili smlouvy,“ uvedl podnikatel.

Podle Hospodářské komory ale striktní 30denní lhůta, kterou navrhuje Brusel, nemá jen pozitiva. „Jsme kritičtí k tomu návrhu, byť víme, že ty opožděné platby jsou. Ti malí to používají jako krátkodobý úvěr, protože v bance ho nedostanou, a dneska mají prostor se domluvit s dodavatelem,“ uzavřela Alena Mastantuono.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments