Archiv

Zubařka bude losovat pacienty. Tisíce mají smůlu, vyhráno nemají ani ti vybraní

[chooze:gallery;value:34998]

​Najít volného zubaře je mnohdy stejně těžké jako najít jehlu v kupce sena. Města se často můžou přetrhnout, aby k sobě nalákala nového dentistu a když se pak nová ordinace otevírá, tak se před ní často line dlouhá fronta. V Bruntále při otevírání nové zubní ordinace zvolili modernější přístup, a to online předregistrace. 

Po několika měsících příprav se nová zubní ordinace SZZ Krnov v Bruntále dočkala v úterý 5. března slavnostního otevření. Město připravilo prostory, které nemocnici následně pronajalo. Ta díky financím od Moravskoslezského kraje vybavila ordinaci přístrojovou technikou, sehnala personál a provozuje ordinaci. „Do rekonstrukce a příprav prostor pro ordinaci jsme investovali z městského rozpočtu 2,5 milionu korun. Bohužel už dnes víme, že nám půjde do důchodu další zubař a situace i přes otevření nové ordinace zůstává katastrofální,“ uvedl starosta Bruntálu Martin Henč (ANO).

Přes 5 tisíc žádostí

Zubní lékařka v nové ordinaci zaregistruje a ošetří v průběhu dvou až tří let na 1500 pacientů. V rámci předregistrace do ordinace v Bruntálu, která není právně závazná, nemocnice přijala 4138 on-line žádostí a dalších 980 žádostí si podali občané formou klasického vytištěného formuláře.

„Celkový počet žádostí ukazuje, jaká je skutečná situace ve městech našeho regionu. I přesto, že se setkáme s velkou kritikou, budeme muset vybírat pacienty do ordinace losem. Nechceme z pacientů dělat „Tutovku“, ale je to jediný způsob, jak zabránit dlouhým nedůstojným frontám a mrznutím v nich. Stejně tak by nebylo fér přijmout prvních 1500 pacientů, kteří si dali žádost on-line. Diskriminovali bychom všechny, kteří mají pomalý či žádný přístup k internetu,“ uvedl primář zubních ordinací SZZ Krnov Antonín Chudárek.

[chooze:article;value:543350]

​Podle senátora Ladislava Václavce (za ANO) by se brzy mohli dočkat i další pacienti. „Jednáme s dalšími zubaři a je velice pravděpodobné, že se v dalších měsících začne pracovat i na druhém křesle v bruntálské ordinaci. Tím pádem nepřijmeme do péče 1500, ale až 3000 pacientů,“ oznámil. Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) uvedl, že v kraji zubaři schází desítkám tisíc pacientů. „A další zubaři se chystají do penze,“ uvedl Krkoška

Vylosování si počkají

Nemocnice v příštích týdnech přepíše tištěné formuláře do on-line systému. Každý zájemce bude mít přiřazeno číslo a za účasti zástupců nemocnice, představitelů města Bruntál a právníka proběhne losování. Tito pacienti dostanou nejpozději do 31. května 2024 SMS zprávu o úspěšné předregistraci a následně budou telefonicky zváni na vstupní prohlídku, což ovšem může trvat dlouhé měsíce. 

„Odhadem se šikovnému zubaři podaří do ordinace zaregistrovat 500 pacientů ročně. Mnozí lidé neměli zubaře roky a po registraci se vstupní prohlídkou se zvou na opětovné návštěvy, aby se opravil jejich chrup. Proto prosíme pacienty o trpělivost,“ požádal primář Chudárek. „Ostatním pacientům nemocnice doporučuje v hledání stomatologa pokračovat. V případě, že se podaří najít pro ordinaci druhého zubaře, dojde k dalšímu losování ze zbylých jmen a lidé budou opět kontaktováni SMS zprávou,“ uvedl náměstek SZZ Krnov Jiří Krušina. 

Někteří politici doufají, že situaci zachrání zubaři z ciziny. Stomatologové s tím ale mají problém. Podívejte se na důvody (1/24):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments